logo

•• Druhy syrov ••

Syr je výrobok z mlieka zložený z mliečnej bielkoviny, tukov a zvyšných zložiek mlieka. Výroba syra sa zaraďuje k najnáročnejšej mliekarenskej výrobe. Vyrába sa zrážaním mlieka syridlom alebo kyselinou mliečnou. V súčasnosti je známych niekoľko sto druhov syrov. Syry sa delia do rôznych kategórií. Toto delenie závisí od ich zloženia, technológie výroby a spôsobu zretia.

Základné delenie syrov:

  • prírodné – vyrábajú sa z mlieka syridlom (sladké zrážanie) alebo kyselinou mliečnou (kyslé zrážanie)
  • tavené – vyrábajú sa z prírodných syrov alebo iných mliečnych výrobkov ako maslo, smotana a ďalšie.
  • syrové výrobky
  • srvátkové syry

Podľa obsahu tuku (obsah tuku je vyjadrený v sušine v hmotnostných percentách):

  • vysokotučný – viac ako 60 %
  • plnotučný – 45 – 60 %
  • stredne tučný (polotučný) – 25 – 45 %
  • nízkotučný – 10 – 25 %
  • odtučnený – menej ako 10 %

Podľa konzistencie:

  • extra tvrdý
  • tvrdý
  • polotvrdý
  • polomäkký
  • mäkký

Podľa zretia:

  • čerstvé syry a tvarohy – konzumujú sa hneď krátko po výrobe
  • zrejúce syry – konzumujú sa po uplynutí doby zrenia, aby došlo k nevyhnutným biochemickým a fyzikálnym zmenám, charakterizujúcim príslušný druh zrejúceho syra

Podľa technológie výroby:

  • tvarohy - mliečne výrobky smotanovej chuti, tuhšej konzistencie, bielej farby
  • čerstvé syry
  • mäkké syry
  • parené syry
  • plesňové syry – sú vyrobené z pasterizovaného mlieka, do ktorého sa pridávajú okrem kyslomliečnych kultúr i špeciálne ušľachtilé plesňové kultúry
  • polotvrdé syry – bez a s tvorbou ôk vo vnútri cesta
  • tvrdé syry – bez a s tvorbou ôk vo vnútri cesta
  • tavené syry
  • bryndza – mäkký, miesený a solený ovčí syr vyrábaný z hrudkového ovčieho syra
  • srvátkové syry
  • syry ovčie, kozie, byvolie a pod., t.j. syry vyrobené z iného mlieka ako kravského.

Zdroj: http://www.slovenskemlieko.sk/o-mlieku/co-vsetko-vieme-o-syroch

PRIHLÁSENIE
novinky
17.11.2023
Vážení učitelia, milí žiaci, ďakujeme všetkým aktívnym školám za účasť a gratulujeme ví...
02.11.2023
Vážení učitelia, milí žiaci, tešíme sa z množstva súťažných príspevkov, ktoré ste zaslali do akt...
28.10.2023
Ďakujeme za všetky aktivity, ktoré ste počas XI. ročníka Týždňa Hovorme o jedla spoločne na školách pripravili a z...
16.10.2023
Pár fotografií z dnešnej tlačovej besedy k zahájeniu XI. ročníka týždňa Hovorme o jedle, ktorá sa uskutočnila na ...